Atentionare neefectuare viza permis port arma

 

 

RISCUL NEEFECTUĂRII VIZEI PERMISULUI DE ARMĂ

 

 

 

Vechile prevederi ale Legii privind regimul armelor şi al muniţiilor nr. 295/2004, care stabileau ca sancţiune complementară retragerea dreptului de port şi folosire a armei în caz de întârziere la efectuarea vizei permisului de armă, au fost abrogate. Să nu vă grăbiţi să credeţi că dintr-un sentiment umanitar faţă de vânători şi alte persoane cu drept de port şi folosire a armelor.

Aceste prevederi au fost abrogate fiindcă în Noul Cod Penal a fost introdus art. …., care stabileşte o sancţiune mult mai aspră, redată ad-litteram în continuare: „(6) Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

În concluzie, contravenţia şi sancţiunea complementară au fost înlocuite prin infracţiune, iar riscul planează în primul rând, asupra uitucilor, bolnavilor din spitale, persoanelor plecate la post în străinătate etc.

Această sancţiune complementară, extrem de riscantă pentru orice posesor mai puţin atent de permis de armă, nu a putut fi îmbunătăţită, la insistenţele noastre, decât printr-o nouă prevedere de lege, ne referim la art. 25 alin (3) din Legea nr. 295/2004, care stabileşte, cităm: „Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă”. De cine? De către organele competente de poliţie.

Aşadar, eventualilor neatenţi li se va atrage din timp atenţia, la adresa înscrisă în permis, asupra datei când expiră valabilitatea precizată de către lucrătorii din serviciul AETS. Într-o astfel de situaţie, culpa de a nu viza în termen permisul de armă devine comună, în lipsa notificării, şi nu credem că cineva raţional poate „să-şi dea deliberat cu stângu-n dreptu”.

 

N. Şelaru»Citeste si celelalte anunturi destinate vanatorilor sau pescarilor din judetul Prahova

Prima pagina Evenimente Galerie foto Cluburi Legislatie Tarife si perioade Contact AJVPS Prahova